Soita: 010 5088 190

Usein kysytyt kysymykset

Pientalomestarit

Pientalon rakentajalle tulee paljon kysymyksiä ennen hanketta ja hankkeen aikana, tässä Pientalomestarien ajatuksia muutamiin niistä.

Mihin asioihin tulisi rakennus hankkeeseen lähtiessä kiinnittää huomiota?

Kertarakentajalle hankkeen projektinhallinta on aina ainutlaatuinen kokemus, eikä rutiineja tai valmiita toimintamalleja yleensä ole hyödynnettäväksi.

Alle on koottu lyhyesti yleisimpiä pelkoja ja huolenaiheita jotka voivat tuottaa harmia hankesuunnittelussa. Nämä kysymykset läpi käytyäsi olet jo lähes valmis aloittamaan rakentamisen!

  1. Budjettiylityksen mahdollisuus: tilastojen valossa jopa 80 % rakennushankkeista ylittää alkuperäisen budjettilaskelman joltain osin. Yleensä tämä liittyy odottamattomiin ja ennakoimattomiin kustannuksiin, rakentamisen aikaisiin muutostöihin ja huonoon budjetin hallintaan.
  2. Aikataulun viivästyminen: Pelko siitä, että projekti ei valmistu ajoissa, voi olla yleinen huolenaihe. Viivästyksistä voi seurata kiirettä, laatuongelmia ja lisäkustannuksia. Huolellisella aikatauluttamisella, urakoitsijoiden osallistamisella aikataulusuunnitteluun ja työvaiheiden seurannan avulla tähän voidaan kuitenkin helposti vaikuttaa.
  3. Piilevät rakennusvirheet tai laadulliset ongelmat: Ilman jatkuvaa työnohjausta, työvaiheiden seurantaa ja riittävää valvontaa kasvaa yleensä huoli rakennuksessa ilmenevistä virheistä tai laatupoikkeamista. Piiloon jäävät ongelmat rakenteissa voivat johtaa ylimääräisiin korjaustarpeisiin ja merkittäviin lisäkustannuksiin jo rakennusaikana sekä kunnossapitovaiheessa.
  4. Työturvallisuus työmaalla: Rakennustyömaa pitää sisällään aina potentiaalisia riskityövaiheita – turvallisuudessa ennakointi ja vastuun selkeä roolittaminen ovat avainasemassa.
  5. Kokemattomuus ja tietämättömyys: Sellaiselle joka ei ole aiemmin osallistunut rakennushankkeen läpivientiin, epävarmuuden tunne ja kokemattomuus sekä nopea päätösten teko voi olla stressaavaa. Tässä on suureksi avuksi, mikäli hankkeeseen on kiinnitetty ulkopuolinen ammattilainen joka voi tarvittaessa olla antamassa puolueettoman mielipiteen eteen tulevista kysymyksistä.
  6. Valvonnan puuttuminen: pätevän valvojan tai vastaavan työnjohtajan puuttuminen johtaa väistämättä ongelmiin kaikkien edellä mainittujen osa-alueiden kanssa. Ammattilaisen kiinnittäminen hankkeen avuksi kustantaa yleensä pienen murto-osan hankkeen kokonaiskustannuksista – voidaan ajatella että elämän suurin sijoitus ja yleensä ”koko omaisuus” on pelissä; haluaako hankkeen silloin jättää sattuman varaan?
  7. Hankkeen vaatima ajankäyttö, vaativuus ja stressi: Rakennushankkeen organisointi ja johtaminen voi olla hyvin stressaavaa ja aikaavievää – moni rakentamaan lähtenyt on yllättynyt työmäärästä. Oma ajankäyttö kannattaa suunnitella realistisesti, mikäli elää hektistä perhearkea, on hyvä suosiolla ulkoistaa kokonaisuus niin pitkälle kuin mahdollista. Henkisesti on kuitenkin syytä varautua siihen, että projektiin ryhtyjä joutuu väistämättä itse tekemään päätöksiä, hankkimaan urakoitsijoita, kilpailuttamaan ja selvittämään. Työn määrä hankkeen aikana ei ole tasainen, välillä tulee sumaa ja nopeasti ratkottavia kysymyksiä.

Rakentaminen on kuitenkin parhaimmillaan erittäin antoisaa ja opettavaista, ja kaikki edellä mainitut haasteet on selätettävissä asianmukaisella suunnittelulla, asiantuntevalla neuvonnalla ja pätevien ammattilaisten avustuksella – normaalilla projektinhallinnalla.

Palkkaan puolitutun ammattilaisen vastaavaksi työnjohtajaksi, mitä minun tulisi ottaa huomioon?

Rakennuttajana sinä vastaat koko rakentamishankkeesta ja määräystenmukaisuudesta. Näitä vastuita ei hoideta kunnolla noin vain sivussa oman työn ohessa, vastaava työnjohtaja on kullanarvoinen apu.

Alipalkattuna hommaa hoitava puolituttu koittaa ylittää riman matalimmasta kohtaa, osallistumalla vain pakollisiin katselmointeihin allekirjoituksellaan.

Rakentajalle tulee hankkeen aikana paljon kiperiä päätöstilanteita, joihin tarvitaan ammattilaisen näkemystä ja mielipidettä. Varmistathan että puolituttu on puhelimen tavoitettavissa tarvittaessa. Velvollisuudesta kummin kaimaa kohti puolituttu koittaa vastata jotakin, kunhan se ei vie hänen aikaansa.

Jos rakennushankkeeseen ryhtyvä toimii työnantajana vastaavalle työnjohtajalle tai valvojalle, niin myös ns. isännän vastuu jää rakennushankkeeseen ryhtyvälle. Puolitutun palkollisen tekemää työtä ei kuluttajansuoja koske.

Näistä syistä tehtävä kannattaa antaa yritystoimeksiantona yritykselle, jolla on  riittävän kattava toiminnan vastuuvakuutus ja aikaa ja kiinnostusta selvittää vastaukset kysymyksiisi.

Mitä asioita rakennushankkeeseen ryhtyvän tulisi päällimmäisenä huomioida?

Pientalomestarin 5 vinkkiä:

  1. Tee realistinen budjetti ja tarkistuta se ammattilaisella.
  2. Älä yliarvioi omia taitojasi ja ennen kaikkea VOIMAVAROJASI.
  3. Varaa suunnitteluun ja valvontaan riittävä resurssit – se maksaa itsensä takaisin.
  4. Selvitä vastuukysymykset ja hanki tarvittavat vakuutukset.
  5. Kilpailuta ja valitse maanrakennusurakoitsija huolella- suurimmat yllätykset kustannuksissa tapahtuvat yleensä maanrakentamisessa

Kannattaako omakotitalon rakentaminen?

Kysymys on moniulotteinen ja riippuu tietenkin monista tekijöistä, kuten yksilöllisistä tarpeista, taloudellisista resursseista, sijainnista ja elämäntilanteesta. Alla on joitakin näkökohtia, jotka voivat auttaa harkitsemaan päätöstä omakotitalon rakentamisesta:

Haluatko vanhan rivi- tai omakotitalon vai uuden oman talon ja juuri sellaisena kuin sen olet itse suunnitellut?

  1. Oma tila ja yksityisyys: Omakotitalo tarjoaa enemmän tilaa ja yksityisyyttä verrattuna esimerkiksi rivi- tai kerrostaloasumiseen. Vaihtoehtoja löytyy niin vuokra- kuin omistustonteista, pienistä kaavatonteista suuriin metsän keskellä oleviin tiloihin. Tyypillinen pääkaupunkiseudun asemakaavatontti on ruutukaava-alueella, n. 350-700 m2 ja sille saa rakennusoikeutta yleensä 100-250 k-m2.
  2. Mahdollisuus suunnitella omia tarpeita vastaava koti: Rakentamalla oman talon, voit suunnitella sen omien tarpeidesi ja toiveidesi mukaiseksi. Voit valita pohjaratkaisun, materiaalit ja yksityiskohdat itse.
  3. Mahdollisuus energiatehokkaaseen ratkaisuun: Rakennusprosessin aikana voit vertailla energiatehokkaita ratkaisuja, kuten lämmitysmuotoja, eristeiden käyttöä ja uusiutuvan energian hyödyntämistä.
  4. Tulevaisuuden arvonnousu: Oikealla sijainnilla ja hyvin suunniteltu sekä laadukkaasti rakennettu omakotitalo kasvattaa arvoaan ajan myötä.

Miksi omakotiasuminen ei välttämättä sopisi sinulle?

  1. Korkeat alkukustannukset, rakentamisen aikainen riski sekä lainan saanti: Omakotitalon rakentaminen vaatii yleensä merkittävän alkuinvestoinnin. Rakennuskustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen alueesta ja rakennuksen koosta ja laadusta. Lisäksi kaikki pankit eivät automaattisesti lainota rakennushankkeita.
  2. Vastuu rakennusprojektista: Rakennuttajana sinun täytyy olla vastuussa projektin suunnittelusta, budjetoinnista ja valvonnan järjestämisestä, mikä on vaativa tehtävä.
  3. Asumisen aikainen ylläpito: Omakotitalon omistaminen tuo mukanaan myös jatkuvaa huollon tarvetta sekä ylläpitokuluja, kuten korjaus- ja ylläpitotöitä. Mikäli peruskunnossapito jää hoitamatta, kiinteistön arvo voi muutamassa vuodessa kärsiä merkittävästi.
  4. Asettuminen tietylle sijainnille: Omakotitalo on kiinteää paikkaan sidottua omaisuutta, joten se sitoo sinut tiettyyn sijaintiin pitkäksi aikaa. Kaikki eivät nykyään ole tähän valmiita.

Rakennusprojektin aikana voi ilmetä odottamattomia haasteita tai ongelmia, jotka voivat vaikuttaa laatuun, aikatauluun ja kustannuksiin. Ennen päätöksen tekemistä on tärkeää harkita tarkasti omia taloudellisia mahdollisuuksia, tarpeita ja elämäntilannetta. On suositeltavaa myös konsultoida rakennusalan ammattilaisia ja harkita eri vaihtoehtoja, kuten valmiiden talomallien tai asuntojen ostamista.

Vertaamalla hintoja, huomaat kuitenkin nopeasti että saat samalla rahalla tai jopa edullisemmin juuri sinun näköisesi, täysin uuden kodin. Omannäköistä elämää kannattaa tavoitella!

Budjetin tekemiseen kannattaa pyytää apua ammattilaiselta, jotta välttyy kustannusten karkaamiselta.

Kiinnostuitko?

Superhieno juttu että päädyit harkitsemaan yhteydenottoa! Jos epäilet spämmiä niin voit olla huoleti, meillä ei ole ulkoistettua myyntitiimiä eikä postilistoja. Lähettäessäsi viestin meille tulet saamaan yhden yhteydenoton suoraan tekemisen ammattilaiselta jonka pohjalta voit päättää haluatko jatkaa keskustelua kanssamme.

Soita 010 5088 190
Laita viestiä: info@pientalomestarit.fi

tai jätä yhteydenottopyyntö.