Soita: 010 5088 190

Turvallinen työmaa – kenellä on vastuu

Pientalomestarit

Arvoisa rakennuttaja -onneksi olkoon! Mikäli teit elämäsi rohkeimman valinnan ja lähdit rakentamaan omakotitaloa, saat kaupan päälle lukuisan joukon asiaan kuuluvia nimikkeitä ja velvollisuuksia. Yksi näistä on lakisääteinen vastuu työturvallisuudesta. Jos olet tehnyt sopimuksen talotoimittajan kanssa valmistalopaketista, sopimukseen yleensä sisältyy vastuu työturvallisuudesta heidän urakkansa osalta. Siltä osin homma siis selvä.

Entäpä sitten tontti? Ympäröivät katu- ja piha-alueet, jotka liittyvät hankkeesi vaikutuspiiriin, ovat potentiaalisia riskipaikkoja koko hankkeen ajan. Mikäli naapuri sattuisi liukastumaan työmaatielläsi, ohi ajava auto vaurioituisi työmaaltasi lentäneiden jätteiden takia, kaivinkoneurakoitsija aiheuttaisi henkilövahingon ja niin edelleen, kuka maksaa viulut?

Juridinen vastuu työmaan turvallisuudesta on ensisijaisesti rakennushankkeeseen ryhtyvällä rakennuttajalla sekä päätoteuttajan työmaasta vastaavilla toimihenkilöillä.

Isoilla rakennustyömailla on päästy työturvallisuusasioissa valtava loikka eteenpäin verrattuna esimerkiksi parin vuosikymmenen takaiseen aikaan. Niin pakolliset TR-mittaukset sekä kattava valvonta organisaatioiden sisällä kuin myös julkisen vallankäyttäjän paine työturvallisuuden parantamiseen ovat tuottaneet toivottua tulosta. Kuitenkin valtaosalla Suomen käynnissä olevista rakennushankkeista moni perusasia on edelleen aivan retuperällä.

Kyllä, luit oikein – määrällisesti eniten rakennuslupia myönnetään pientalohankkeisiin, joissa valvonta on käytännössä minimaalista tai sitä ei ole olemassa. Paperilla saattaa olla mainittu lain vaatimuksesta tietyt velvoitteet kypärän ja suojainten käytöstä, työmaan rajaamisesta ja työmaakylteistä, tikkaiden ja telineiden kelpoisuudesta työtehtävään jne.

Käytäntö on kuitenkin se, että pienissä hankkeissa pelataan pienellä budjetilla ja kate revitään siitä mistä voidaan; ajankäytöstä, suojauksista, perehdytyksistä, työvälineistä ja niin edelleen. Päälle kun lisätään urakoitsijoiden omavalvonnan työkuorma ja vaillinaiset resurssit, ollaan tilanteessa jossa työmaiden turvallisuutta ei itseasiassa valvo kukaan. Rakennuttaja saattaa huomata epäkohtia, muttei välttämättä rohkene puuttua niihin esimerkiksi lisäkustannusten tai aikataulun venymisen pelossa.

Miten turvallinen työmaa rakennetaan?

Avainasemassa turvallisuuden luomisessa on ennakointi. Jokainen hankkeen toimija voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, onko työmaalla turvallista liikkua, onko käytössä olevat työkalut ja välineet asianmukaisia, tietävätkö tekijät työvaiheiden riskit ja niin edelleen. Jokaisen ammattilaisen pitää tuntea ja tunnistaa oman työnsä vaaratekijät. Lopulta kyse on ennen kaikkea asenteesta; halutaanko käyttää aikaa työvaihesuunnitteluun ja tulevien tehtävien ennakointiin, tekijöiden perehdytykseen ja opastukseen, vai jätetäänkö asiat ”hoitumaan itsestään”.

Työmaalla tarvittavat välineet ja työkalut

Silloin on jo epäonnistuttu, kun työmaalla toimivalla asentajalla tulee eteen tilanne, että työvaihe pitäisi saada tehtyä, mutta tarpeelliset suojavälineet, telineet, kaiteet tms. syystä tai toisesta eivät ole saatavilla. Silloin alkaa se kuuluista soveltaminen. Mikäli vaihtoehtona on lähteä ajamaan 40 kilometriä hallille hakemaan alumiinitelineitä tai tikkaita, voi olla houkuttelevampaa pinota styrox-paketteja seinän viereen, ja virittää niiden päälle lankkupuut telineeksi. Nostinkin olisi pitänyt muistaa vuokrata, kun lumiesteet on asentamatta ja joku läpivienti katolle pitäisi tiivistää mutta valjaita ei oikein saa järkevästi mihinkään kiinni eikä räystäälle asennettavia putoamissuojia sattunut mukaan. Eipä niitä pikkujutun takia viitsi alkaa rakentamaan…

Riskitekijöiden analysointi

Oli kyseessä sitten talkootyö tai sopimusammattilaisella teetettävä urakkatyö, oleellista on että nähdään riskitekijät ja puututaan niihin. Vaikka joku riskialtis työvaihe olisi onnistunut 100 kertaa, ei mikään takaa etteikö 101. kerta voisi jäädä viimeiseksi. Rutiinit ovat monessa mielessä vaarallisia. Kun riskitekijöihin tottuu, riskinotto ei tunnu enää miltään ennen kuin jotain sattuu.

Lisäksi lievätkin loukkaantumiset tulisi käydä tarkkaan läpi ja pohtia, millä ne olisi voitu estää. Kiistaton tutkimusnäyttö osoittaa, että vähentämällä lieviä työtapaturmia on voitu merkittävästi vaikuttaa myös vakavampien tapaturmien ja kuolemantapausten esiintyvyyteen. Yksikään ei halua olla siinä tilanteessa, että työmaalle joudutaan soittamaan poliisi ja ruumisauto.

Turvallinen työmaa on myös viihtyisämpi työympäristö; asiat ovat järjestyksessä, tavarat ja työkalut niille varatuissa paikoissaan. Jätteet ja roskat siivotaan työvaiheen jälkeen, roikat ja muut lämmityskaapelit on vedetty siten ettei niihin kompastu, askelmat ovat tukevia ja kulkuaukot turvallisia ja valaistuja. Liukastuminen on estetty hiekoituksella, karhennuksilla ja tarvittaessa suojamateriaalien valinnoilla.

Siisti työmaa on myös työturvallinen, lumityöt on helppo tehdä, töihin on mukava tulla, valaistus ja hiekoitus piha-alueilla on kunnossa, samoin muut puitteet. Kun käsitellään erilaisia materiaaleja, myös siivottavaa väkisinkin tulee. Hyvin suunnitellulla työmaalla jätteet ovat niille varatuissa paikoissa, naulaisia jätelautoja ei loju maassa, roikat on nostettu seinille siten etteivät ne loju ulkona vesilätäköissä, katoilla on tarpeelliset turvakaiteet ja toissijaisesti käytetään valjaita siellä missä putoamissuojausta ei muuten voida järjestää.

Työn tulee olla suunniteltua

Työt tehdään mieluummin nostimilla kuin telineillä. Työvaihesuunnittelulla voidaan varmistaa jo maanrakennusvaiheessa että talon ympärille jää riittävät varastointi- ja työskentelytilat tontin sallimissa rajoissa. Kulkuväylät kannattaa rakentaa heti alkuun riittävän leveiksi ja kantaviksi, jotta ne pysyvät auki ja turvallisina. Savimaat tulisi saada kulkualueilta pois ettei sateilla maat muutu liukkaaksi ja lähde liikkeelle tai kura kulkeudu sisään.

Kokemusta on siitäkin, että jopa kokonaiset telineet voivat lähteä luistamaan liukkaalla savimaalla, josta seuraa pahaa jälkeä. Nostot tehdään asianmukaisilla välineillä ja suunnitellusti, suojalasit kuulosuojaimet ja kypärät ovat käytössä aina kun toimitaan työmaalla. Käytettävät työkalut tulee olla ehjiä ja turvallisia, eikä niihin ole tehty omia ohituksia.

Paloturvallisuus ja ensiaputarvikkeet

Työmaalta löytyy alkusammutuskalusto, tarpeelliset ensiaputarvikkeet sekä työmaan osoite hätätilanteita varten. Kaivannot suojataan ja sähköasennukset ynnä muut vaaralliset työvaiheet eristetään asian mukaisesti. Työmaalle tulevat tekijät perehdytetään työmaan ominaispiirteisiin, näytetään mistä EA- ja alkusammutusvälineet löytyy ja niin edelleen. Pintojen ja rakenteiden suojaamiseen on varattu ylimääräistä materiaalia, se on helposti löydettävissä ja käytettävissä.

Telineet ja tikkaat ovat kunnossa ja tarkistettuja sekä täyttävät alan standardit. Roikat vedetään asianmukaisesti, mielellään niin ettei niitä ole maassa ollenkaan eli seinillä tai katossa tai tarvittaessa omana nippunaan kulkuväylien ulkopuolella. Jatkoroikkaviritelmiä vältetään, sahauspaikat sovitaan etukäteen jolloin vältetään pölyjen leviäminen ja tilojen siisteys säilyy. Roska-astioita on riittävästi ja ne tyhjennetään säännöllisesti, lisäksi jokainen itsenäinen työnsuorittaja huolehtii osaltaan oman työvaiheensa jälkeen työkohteen siisteydestä.

Työmaan valvonta

Taloudellista vahinkoa voi tulla myös siitä jos työmaalle eksyy kutsumatomia vieraita. Kaikki työkalut kannattaa säilyttää lukitussa tilassa, murtovarkaiden ulottumattomissa ja näkymättömissä, lisäksi kameravalvontaa kannattaa vakavasti harkita. Tällöin valvonnasta tulee olla näkyvä ilmoitus kiinteistön alueelle tultaessa. Tämäkin voi jo yksinään karsia kutsumattomia vieraita. Avainkäytäntö kannattaa sopia toimivaksi, erilaiset koodilukot ovat erittäin suositeltavia.

Viimeisenä mutta ehkä kaikkein tärkeimpänä asiana rakennuttajan näkökulmasta on selvittää heti hankkeen alkuvaiheessa tarpeellisten vakuutusten kattavuus ja voimassaolo sekä hankkeen urakoitsijaosapuolien vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Kaipaatko apua pientalorakentamiseen?

Mikäli työmaan turvallisuusasiat pohdituttavat, kaipaat neuvoja tai ammattilaisen apua niin meiltä löytyy osaaminen ja ammattitaito kaikkiin pientalorakentamisen hammassärkyihin.

Ole rohkeasti ja matalalla kynnyksellä yhteydessä niin katsotaan kuinka voimme sinun tarpeitasi parhaiten auttaa!

Kiinnostuitko?

Superhieno juttu että päädyit harkitsemaan yhteydenottoa! Jos epäilet spämmiä niin voit olla huoleti, meillä ei ole ulkoistettua myyntitiimiä eikä postilistoja. Lähettäessäsi viestin meille tulet saamaan yhden yhteydenoton suoraan tekemisen ammattilaiselta jonka pohjalta voit päättää haluatko jatkaa keskustelua kanssamme.

Soita 010 5088 190
Laita viestiä: info@pientalomestarit.fi

tai jätä yhteydenottopyyntö.