Soita: 010 5088 190

Rakennuttajan työturvallisuus – osa 1

Pientalomestarit

Mitä rakennuttajan pitää tietää työturvallisuusmääräyksistä?

On tärkeää tiedostaa, että myös omaa kotiaan rakentava tai rakennuttava vastaa osaltaan yhteisen työmaan työturvallisuudesta. Rakennuttaja voi vastuuttaa – ei kuitenkaan täysin vapautua vastuusta.

On myös huomattava, vaikka vastaava työnjohtaja on velvollinen tarkastamaan työmaan turvallisuuden ja antamaan ohjausta ja ohjeita määräysten noudattamisesta, hänen tehtävänkuvansa on tarkastuskäynteihin perustuva. Tällöin hän ei yleensä vastaa työmaan päivittäisistä turvallisuustoimenpiteistä vaan hankkeeseen ryhtyvän on itse huolehdittava niistä tai nimettävä tähän joku muu luonnollinen henkilö.

Lähdetään liikkeelle avaamalla tärkeimmät työturvallisuuden avainkäsitteet ja termit. Ymmärtämällä eri roolien merkitykset voidaan jo hankkeen valmisteluvaiheessa tehdä päätöksiä siitä, toimiiko hankkeeseen ryhtyvä itse kaiken vastuun kantajana vai tarvitaanko apua ulkopuolisilta ammattilaisilta.

Työmaan turvallisuus: Tapaturva Oy
(kuva: Tapaturva Oy)

Rakennushankkeeseen ryhtyvä

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Hänellä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.

Rakennuttaja

Henkilö tai organisaatio, joka ryhtyy rakennushankkeeseen tai joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta. Jos edellä mainittuja ei ole, tämä tarkoittaa tilaajaa.

Vastaava työnjohtaja

Rakennuslupaa edellyttävässä rakennustyössä on oltava rakennustyötä johtava vastaava työnjohtaja. Hänen on vastattava rakennustyön kokonaisuudesta ja laadusta sekä huolehdittava, että rakennustyö tehdään myönnetyn luvan, rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti.

Vastaavan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyön aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaiselle ja että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla. Hän on velvollinen antamaan ohjeita ja opastusta turvallisuusmääräysten noudattamisesta ja hänen on havaitsemiltaan osin puututtava turvallisuuden laiminlyönteihin.

Huomaa, ettei vastaava työnjohtaja kuitenkaan ilman eri sopimista vastaa työmaan työturvallisuudesta (vrt. työsuojelusta vastaava työnjohtaja). Karkea jako näiden tehtävien välillä on: vastaava työnjohtaja vastaa, että valmis rakennelma on turvallinen käyttää. Työsuojelusta vastaava työnjohtaja vastaa, että rakennelma toteutetaan työturvallisesti.

Turvallisuuskoordinaattori

Rakennuttajan rakennushankkeeseen nimeämä edustaja, joka huolehtii henkilökohtaisesti rakennuttajalle säädetyistä velvoitteista. Mikäli turvallisuuskoordinaattoria ei ole erikseen nimetty, toimii turvallisuuskoordinaattorina lähtökohtaisesti rakennuttaja itse.

Pääurakoitsija / päätoteuttaja

Rakennuttajan nimeämä pääurakoitsija tai pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja taikka sellaisen puuttuessa rakennuttaja itse. Mikäli rakennuttaja ei ole nimennyt pääurakoitsijaa/päätoteuttajaa, vastaa rakennuttaja päätoteuttajan työsuojeluvelvoitteista ja -tehtävistä itse.

Työsuojelusta vastaava työnjohtaja

Päätoteuttajan on huolehdittava turvallisuuden ja terveyden kannalta tarpeellisesta työmaan yleisjohdosta ja osapuolten välisen yhteistoiminnan ja tiedonkulun järjestämisestä, toimintojen yhteensovittamisesta sekä työmaa-alueen yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä.

Tehtäviä johtamaan on päätoteuttajan nimettävä työmaata varten pätevä vastuuhenkilö (työsuojelusta vastaava työnjohtaja) ja hänelle tarvittaessa sijainen. ’Työsuojelusta vastaava työnjohtaja’ ja ’vastaava työnjohtaja’ voivat olla sama tai eri henkilö.

Pääurakoitsijan lisäksi jokaisen työnantajan on nimettävä teettämänsä työn johtoa ja valvontaa varten siihen pätevä ja vastuunalainen henkilö.

Työturvallisuuden suunnittelu

Suunnittelussa tulee ottaa huomioon, että rakennustyö voidaan toteuttaa turvallisesti ja aiheuttamatta haittaa työntekijöiden terveydelle. Rakennuttajan (eli turvallisuuskoordinaattorin) tehtävänä on antaa suunnittelussa tarvittavat tiedot. Suunnittelija vastaa, että suunnitelma on turvallinen toteuttaa, rakennuttaja koordinoi ja valvoo suunnittelua.

Suunnittelu sisältää rakenne-, työtapa-, turvallisuus-, aikataulu- ym. suunnittelun.

Yhteinen työmaa

Työpaikka, jolla samanaikaisesti tai peräkkäin toimii useampi kuin yksi työnantaja tai korvausta vastaan työskentelevä itsenäinen työnsuorittaja.

On syytä huomata, että edellä esitetyt vastuunjaot ja roolit eivät ole suosituksia – kaikki nämä tulevat suoraan rakentamista velvoittavasta lainsäädännöstä.

(Valtioneuvoston asetus 205/2009)

Blogin 2. osassa käsitellään rakentamisen työturvallisuustehtävien ajallista jakautumista.

Lisätietoa rakennustyön työturvallisuudesta löytyy Valtioneuvoston asetuksesta 205/2009 tai Rakennustieto Oy:n kirjasta ”Rakennustyön turvallisuusmääräykset selityksineen” – ns. Keltamusta kirja.

Blogi on kirjoitettu yhteistyössä Tapaturvan työturvallisuusasiantuntija Juha Merjaman kanssa. (juha.merjama@tapaturva.fi, 040 752 5247, www.tapaturva.fi)

Kiinnostuitko?

Superhieno juttu että päädyit harkitsemaan yhteydenottoa! Jos epäilet spämmiä niin voit olla huoleti, meillä ei ole ulkoistettua myyntitiimiä eikä postilistoja. Lähettäessäsi viestin meille tulet saamaan yhden yhteydenoton suoraan tekemisen ammattilaiselta jonka pohjalta voit päättää haluatko jatkaa keskustelua kanssamme.

Soita 010 5088 190
Laita viestiä: info@pientalomestarit.fi

tai jätä yhteydenottopyyntö.